ACTUEEL
laatste nieuws
....................
VITANESS
POMMETJE  THEATER
AGENDA  THEATER
Techniek theater
Ruimte gebruiken?
Fotoalbum
Muzikanten
TT Hallen 8/9 april
Tineke Schouten
VRIJWILLIGERS
....................
GALERIE POMMONA
Atelierroute 2014
Project Vreemde eend
Veiling 11-11- '11
....................
LIJSTENMAKERIJ
....................
TEDJA  DUYVESTEIJN
Fotoalbum
Activiteiten
....................
KUNST EN THERAPIE
Therapie actueel
Exposanten
Openingstijden
Zo vindt u ons
Contactformulier

Tussen  Kunst  en   Therapie 

Tedja Duyvesteijn

Naar aanleiding van het programma Tussen Kunst en Kitsch heb ik mezelf vaak afgevraagdWanneer spreek je over Kunst en wanneer over Kitsch?

Bij Tussen Kunst en Therapie lijkt hetzelfde te gelden, als iemand een beeld maakt, wanneer spreek je dan over Kunst en wanneer over Therapie?

Door een goede begeleiding bij het maken van een beeld kan iemand die in therapie is een kunstwerk maken, het beeld wat dan gecreëerd wordt, zal uiteindelijk naar je toekomen, er komt een transformatie tot stand, waarbij de persoon ook een verandering ondergaat.

 

De Kreet

Zie ook in mijn schilderij, ik werd bewust van mijn noodlot, door mij uitgedrukt als noodkreet.

De schreeuw om hulp kwam naar buiten.

Dit maakte mij open en ik kan  nu weer creëren.

 

Edgar Munch

De Schreeuw is een psychisch zelfportret van Edvard Munch. Het is een schilderij gebaseerd op een eigen traumatische ervaring.

Op een avond wandelde Munch met vrienden terug naar de stad Oslo. Ze bleven staan op een brug. Terwijl zijn vrienden doorliepen bleef Edvard staan, aangegrepen door het landschap en de lucht met de ondergaande zon. Hij hoorde en voelde het landschap rondom hem schreeuwen. Hij kreeg een onmachtig en depressief gevoel. Deze gebeurtenis maakte zo veel indruk op hem dat hij deze gebeurtenis later vastlegde op doek.

Hij schilderde De Schreeuw in een periode na een bijzonder pijnlijke liefdesverhouding met een getrouwde vrouw, genaamd Millie Thaulow. Tijdens de door jaloezie, achterdocht en pijn getekende relatie schilderde de kunstenaar een aantal doeken die het verloop van de verhouding illustreren. Toen zijn relatie met Millie Thaulow definitief voorbij was, schilderde hij De Schreeuw. Het ontzette, tot wanhoop gedreven figuurtje is dus eigenlijk Edvard Munch zelf.

Het doek toont een in felle kleuren geschilderd en uit golvende lijnen opgebouwd landschap, waarin een spookachtige figuur de kijker aankijkt. Ook het lichaam van het wezentje kronkelt mee met het kronkelende landschap. De angst overheerst in de panische penseeltrekken die de geluidsgolven van de tomeloze schreeuw weergeven. De combinatie van felle en zachte kleuren verhoogt dit effect.

Rechts op het schilderij bracht Edvard Munch een verticale balk aan om het schilderij smaller te doen lijken

 

 

Werkplek voor je ziel

Gelukkig worden met jezelf en jezelf zijn. Dat is wat we allemaal willen. De workshops en cursussen van Tussenkunstentherapie kunnen je daarbij de weg wijzen. Je haalt inspiratie en inzicht uit het contact maken met je eigen bron van oorspronkelijke creativiteit.

 

Werkplaats voor beeldende Kunst en Therapie biedt:

    • Workshops en cursussen: een of meerdere dagdelen uitgaande van een  thema en/of materiaal/techniek.  
    • Therapeutische behandelingen (Creatieve Therapie Beeldend Vormen)  voor volwassenen/jongeren en kinderen zowel individueel als in kleine groepen.
  1. Groepsdynamische Trainingen beeldend vormen.

 

Hoe en Waar we mee te werk gaan

De lessen worden voornamelijk gericht op vormgeving.Dit is uiteindelijk de basis voor elk te creëren kunstwerk. Via de vorm geef je uitdrukking aan het onderbewuste en kom je tot de kern. De keuze van het materiaalgebruik, kan hierbij bepalend zijn. Vorm heb je nodig om in datgene wat je wilt zijn, wat je wilt neerzetten en uitdragen succesvol te zijn.

KUNST

Kunst vertrekt vanuit de kunstenaar en is in de eerste plaats de subjectieve expressie van een mens, los van elke objectieve mening of smaak van anderen. Dit in tegenstelling tot cultuur, waarbij juist een beroep wordt gedaan op de betrokkenheid van een publiek. Echter, kunst waarderen is kunst inleven, zodat kunst en cultuur elkaar in een kunstcultuur kunnen ontmoeten. Dit in tegenstelling tot kunst op waarde schatten, wat de bezigheid is van handelaren en bankiers. Kunst drukt de verbeelding of gevoelens van de kunstenaar uit in een scheppende activiteit, met als doel het voortbrengen van een origineel, zintuiglijk waarneembaar (of anderszins voorstelbaar) product met een bepaalde gevoelswaarde of voorstelling. Meestal doet kunst een beroep op het menselijk gevoel voor esthetiek , maar kan daar soms ook op schokkende wijze afstand van doen. Aan de toeschouwer of toehoorder biedt kunst de mogelijkheid om te worden meegenomen uit de dagelijkse realiteit, naar een door die kunstenaar gecreëerde wereld, of anders de mogelijkheid om die dagelijkse realiteit vanuit een ander perspectief te ervaren.

Op het moment dat je Kunst toepast in je leven zal er zelfs een fysieke verandering optreden. Innerlijk is het vooral de verbinding van tegenstellingen op een harmonieuze manier. In eerste instantie zal er een onbedwingbare kracht loskomen die zich duidelijk richt op een doel dat zich al langere tijd diep in het hart gevormd had. Het is je beschermengel die dat proces in werking gesteld heeft en hij zal zich met je in contact stellen zodra je de taak die Kunst je heeft aangeboden volbracht hebt. Het eind van de weg bevat namelijk zo'n onnoemelijk licht dat je er echt klaar voor moet zijn wil je er mee om kunnen gaan. Wat er te wachten staat zal zo'n enorme impact hebben op je persoonlijkheid dat het belangrijk is dat je 'klaar' bent voor deze nieuwe inzichten. Om er zeker van te zijn word je constant door 'de hemelen' op de proef gesteld en op het moment dat je geacht wordt rijp te zijn voor de opening van je ogen zal dat gebeuren. Zelfs nu je er zo lang en zo goed op voorbereid bent geweest zal het je nog overweldigen.

 

 

 

 

 

 

 

Tedja  Duyvesteijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edgar Munch

 

 

 

op 7 jarige leeftijd geschilderd door Tedja Duyvesteijn.

 

 

Verder
Top